Alternatieve geneeswijze Alzheimer

 

Regelmatig verschijnen er berichten over stoffen die mogelijk een remmend effect hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer. Ook van sommige voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer verminderen. Over de effectiviteit van de genoemde stoffen kan de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek geen oordeel geven.


Van foliumzuur of vitamine B11 was al bekend dat het bepaalde lichamelijke klachten kon verminderen. Het gunstige effect van foliumzuur is zo essentieel dat in de Verenigde Staten de toevoeging ervan aan graanproducten wordt gestimuleerd. In Nederland, waar om soortgelijke reden jodium aan zout wordt toegevoegd, gebeurt dit nog niet. Foliumzuur komt met name voor in spruitjes, broccoli, sperziebonen, spinazie en volkorenproducten. Foliumzuur zou tegen de ziekte van Alzheimer beschermen doordat het de concentratie van het aminozuur homocyste´ne in het bloed verlaagt. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een hoog homocyste´ne gehalte en de ziekte van Alzheimer.


Andere stoffen waar al lang van bekend is dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid zijn de onverzadigde vetzuren. Vooral de zogenaamde omega-3-vetzuren, die met name voorkomen in vette vis zoals haring, zalm en makreel, bieden mogelijk bescherming tegen het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Een zelfde werking wordt toegeschreven aan vitamine E.


Vrije radicalen zijn agressieve bijproducten van zuurstofgebruik die vrijkomen in ons lichaam. Ze kunnen schade veroorzaken aan onze cellen. Dit geldt in het bijzonder voor ons erfelijk materiaal, de chromosomen. Er is reeds geopperd dat gebeurtenissen in de cel, die worden veroorzaakt door vrije radicalen, een standaard route vormen. Deze zou leiden tot het afsterven van hersencellen en tot het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Stoffen die vrije radicalen kunnen verwijderen, worden antioxidanten genoemd. Deze omvatten bekende stoffen zoals vitamine A en vitamine C.


Naast stoffen die wij in onze voeding kunnen aantreffen, lijkt er een keur van middelen te bestaan die ons zouden kunnen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer of de ontwikkeling ervan kunnen vertragen. In dit kader worden onder andere ontstekingsremmende middelen als ibuprofen en aspirine genoemd. Alfa-liponzuur is een stof die in ons lichaam voorkomt. Het is niet alleen een sterke antioxidant, het versterkt ook de werking van andere antioxidanten. Recent onderzoek wijst er op dat alfa-liponzuur mogelijk effectief is in de bestrijding van de ziekte van Alzheimer.


Soms komen Alzheimer remmende producten uit een wat onverwachte hoek, zoals de stof galantamine. Dit natuurlijk eiwit komt voor in sneeuwklokjes en narcisbollen. Naar verwachting zal op korte termijn een geneesmiddel op basis van galantamine in Nederland verkrijgbaar zijn. Ook het extract van de Japanse notenboom of Ginkgo biloba lijkt een gunstig effect te hebben. Dit extract is, evenals alfa-liponzuur, verkrijgbaar als homeopathisch product.